Hjem » EU Newsletter 10 / 2008

EU Newsletter 10 / 2008

I de sidste par uger har der været svirret rygter i den kroatiske presse om at Kroatien tidligst kan indlemmes i EU i 2014 og ikke som hidtidigt antaget i 2011. 

Disse rygter blev prompte tilbagevist of Premierministeren Sanandar og flere fremtrædende EU folk, som alle betonende at optagelse forhalingerne (Med visse forbehold fra EU folkene side) vil blive afsluttet i slutning af 2009 og at Kroatien vil blive optaget i EU i 2011. 

Siden begyndelse af optagelse forhandlinger i 2005 har, er 21 af 35 kapitler (forhandlingspunkter) blev åbnet, hvor af 3 i dag er afsluttede. De 3 væsentligste temaer, Kampen mod korruption, forbedring af retssystemet og Kroatiens statsstøttede skibsværfter bliver særdeles ofte omtalt i pressen, fra EU´s side er der vedvarende påmindelser om, at Kroatien bliver nød til at vise klare resultater særligt medhensyn til de 2 første punkter, dette skyldes sikkert de dårligt erfaringer fra Rumænien og Bulgarien. 

Hvad gør Kroatien så for at bevise over for EU at man kan/vil imødekomme kravene?  

Her et aktuelt eksempel!!  

I forrige uge blev der som foreløbig kulmination på mere en 1 års efterforsknings arbejde anholdt mere end 90 mennesker på 3 universiteter i Zagreb, blandt de anholdte var der 23 professorer, adskillige universitets ansatte og et stort antal studenter.  

De anholdt anklages for at have givet og modtaget betaling/bestikkelse som modydelse for adgang til universiteterne og for eksamener. 

En sag som denne er naturligvis et eksempel på at Kroatien gør noget for at imødekomme EU´s krav, spørgsmålet er naturligvis om det er nok?  

Personligt har jeg følgende kommentarer til sagen?  

Når en sådan aktion gennemføres på en dag, hvor der i Zagreb tilfældigvis er officielt besøg af EU Antikorruptions specialister, er det vel mere spil for galleriet fra politisk side en noget andet.  

Hvad bliver det videre forløb? Bliver de dømt, bliver eksamenerne annuleret? Da Retssystemet jo er en af de ting som heller ikke fungerer optimalt efterlader det jo en vis tvivl.  

 

Som en af professorerne sagde ved anholdelsen, hvorfor tager i kun små fisk som os, hvorfor tager ikke de store? Hvis jeg var EU vil jeg stille det samme spørgsmål, i betragtning af at de 100 rigeste familier i Kroatien, ikke er blevet rige på at fremstille noget, men derimod hovedsagligt på køb af statsvirksomheder og ejendommen, skal man vist være relativ blåøjet for at tro på at disse formuer er skabt på et 100% korrekt grundlag.  

Det er i Kroatien almenkendt er der er korruption inden for flere områder, selvom jeg personlig ikke har oplevet det, har jeg hørt adskillige historier om blandt andet eksamener, hospitaler, bilsyn … og mange mange andre ting.  

Lige til slut.  

At Kroatien er på vej i EU er der vel efterhånden ingen tvivl om, men set i lyset af, Lissabon traktaten, de dårlige erfaringer med Rumænien og Bulgarien og den besværlige indenrigspolitiske proces med at ”klargøre” Kroatien til EU, kan det vel ikke undgås at der løbende er tvivl om hvornår Kroatien bliver optaget. Selvom Kroatien f.eks. på det internationale korruptions index ligger højere end både Rumænien og Bulgarien, mener Jeg ihvertfald at slutning af 2009 er yderst optimistisk, men hvem ved måske bliver der rigtigt slagtet ”kameler” i de næste 12 måneder.

Det var alt for denne gang!!!!  

Hvis du vil tilmeldes vores Newsletter her på bolig Kroatien, skal du bare sende en mail til info@boligkroatien.dk