Hjem » Kroatien – EU newsletter april 2008

Kroatien – EU newsletter april 2008

Efter af EU og Kroatien for nylig blev enig om tidshorisont (november 2009), for afslutning af forhandlinger af de i alt 32 kapitler som der kræves af et nyt medlem for at det kan blive optaget i EU, er der blev afsluttet 2 Kapitler, forhandlinger om 14 er ”on going”. 

I går blev der på møde i Brussels mellem repræsentanter fra den Kroatiske regering EU kommissionen aftalt at åbne 2 yderlige kapitler, energi og transport. 

På transport området er det pålagt at Kroatien etablerer en ”Kompetent og effektiv” banestyrelse, endvidere indeholder dette kapitel krav om en kvalitativ forbedring af skibene som sejler under kroatisk flag. 

På energi området skal Kroatien indføre de gældende regler for såvel gas som elektricitet og derudover kræves der at Kroatien sætter et ambitiøst mål for vedvarende energi, hvilket er et område som Kroatien indtil nu har forsømt, da kun få procent af energien i dag er grøn. 

Om Kroatien i samarbejde med EU når det ambitiøse mål at alle 32 Kapitaler er afsluttet ved udgangen af 2009 er subjektivt set yderst tvivlsomt, men det gode er at den Kroatiske regering har indlemmelsen i EU som hovedprioriteten, så der er en tvivl om de vil gå meget langt for at nå dette mål. 

For danske virksomheder er det naturligvis yderst interessant, at f.eks. vindkraft i de kommende år bliver et af fokus områderne, flere kroatiske firmaer arbejde allerede intensivt på at forberede lokationer til opstilling af vindmølleparker.